О.Ш. "Ђура Јакшић" - Кривељ

Почетна

О.Ш. "Ђура Јакшић" - Кривељ

Школа - Школа кроз време

У животу се многе школе завршавају, неке милом неке силом, али је најважнија ова прва, ова у којој смо сада. Она оставља највећи и најзначајнији траг, траг који носимо у оку или осмеху или коси или...
Бивша ученица

Ако вас икада пут нанесе на ивице Источне Србије, сигурно ћете проћи поред оронулог гиганта, који сада подсећа на остарелу и уморну животињу. Наићи ћете на Бор и његов рудник црвеног злата. Наставите ли даље ка Влаолу, Руној Глави и Мајданпеку на путу ћете наићи на једно село које се ушушкало као у гнезду, између планинских грдосија Стол и Крш, које га штите и које су га штитиле вековима уназад. Е, то је наше< село Велики Кривељ, који је “велики” по много чему не само по називу.
Наша школа некадаТу је и наша школа. Деценијама је била једини светионик образовања, просветитељства и културе овог краја.
Замислите сада далеку 1852. годину када је све почело, првог учитеља Марка Милошевића, како са муком окупља својих 47 ђака у сва четири разреда. И тада као и сада број деце је варирао, ратови су долазили и пролазили а школа, њени учитељи и ђаци су остајали.Као доказ квалитета школе говоре подаци о људима који су били виђенији у тим временима: Димитрија Наумовић (генерални директор железнице у Београду између два рата), Стојан Наумовић (завршио Трговачку академију у Београду),Коста Грујић (лекар), Страјин Трајиловић (правник, судија и адвокат), и многи други.
1871. године отворена је народна читаоница са 63 књиге, а водио је учитељ Никола Дамњановић који је у то време водио и школу. Тек 1952. године школа у Кривељу постаје осмогодишња, а матична са подучним одељењима: Мали Кривељ, Горњане, Крушар, Бучје и Прекокрш од 1968. године.
Први директор школе, ентузијаста, био је учитељ Иван Јуринчић. Дуги низ година ова школа није имала посебно име, што онима који су преносили и стицали знање, није било од неке важности, једноставно су је звали Школа у Кривељу. Тако је живот у школи текао све до 1959. године, када је Савет основне школе у Кривељу, донео Одлуку да јој да име нашег песника, боема и учитеља ових простора Ђуре Јакшића. Неколико година касније 1974., одбор одлучује да се за Дан школе прогласи 9. мај.
Од тада пролећни дани у Кривељу увек су у знаку ове школе, посебни, разиграни и насмејани.